חיסון לקורונה ואלרגיה - כל השאלות והתשובות
בסוף שנת 2019 החלו להתגלות בסין המקרים הראשונים של הקורונה ומהר מאוד התפשטה הקורונה והפכה למגיפה עולמית. הקורונה הינה מחלה קשה מאוד, הגורמת נזק בריאותי משמעותי לחולים בה גם לטווח הארוך, ואף עלולה להביא לסכנת חיים ולתמותה.
בנוסף לנזק הבריאותי שמביאה הקורונה , נגרמות בעקבותיה גם השלכות קשות ביותר הן בתחום הכלכלה והן בתחום החברה.
הקורונה גבתה מחיר כבד מאוד:
-מעל 105 מיליון איש נדבקו בקורונה ברחבי העולם ומהם נפטרו 2,302,000.
-בישראל נדבקו מעל 700,000 איש ונפטרו 5,257 מתחילת פרוץ המחלה.
אמצעי ההגנה הבסיסיים למניעת הידבקות במחלה ככל הידוע הם: ריחוק חברתי (שמירת מרחק פיזי בין אנשים) , עטיית מסכות והגיינת ידיים. בסוף שנת 2020 התבשרנו על אישור חיסון נגד נגיף הקורונה משתי חברות שעפ"י מחקרים רבים ועובדות בשטח הוכחה יעילותם למניעת המחלה בכ-95% מהמקרים.
-בישראל חוסנו נכון לעכשיו כשליש מהאוכלוסייה – 3,700,000 איש. זה אמנם מספר מאוד גדול, אך על מנת להילחם במחלה ולמגרה בצורה יעילה, נאלץ לחסן לפחות 80% מאוכלוסיית ישראל . למרות הבשורה החיובית בנוגע לחיסונים, חלק ניכר מהאנשים הסובלים ממחלות אלרגיה מפחדים להתחסן, עקב חשש לתגובה אלרגית קשה כתוצאה מהחיסון לקורונה.
לכן , על מנת להבהיר את הנושא, קיבצנו עבורכם שאלות ותשובות עם כל המידע המבוקש והנחוץ בנוגע לביצוע החיסון לסובלים ממחלות אלרגיה שונות.
חיסון לקורונה ואלרגיה - שאלות ותשובות
- האם התגלו בישראל ובעולם בכלל תגובות אלרגיות קשות מסכנות חיים כתוצאה מחיסון לקורונה?
תשובה: לא. במחקרים שנעשו לפני מתן האישור לחיסון לא נצפו כלל מקרים של אלרגיה וגם לאחר שהחיסון אושר ומיליוני אנשים בעולם החלו להתחסן התגלו מקרים בודדים בלבד של תגובה אלרגית קשה ומרביתם הגדול טופלו בחדרי מיון ושוחררו באותו היום לביתם. חשוב לציין כי לא היו מקרי מוות כלל כתוצאה מתגובה אלרגית.
- אני אלרגי/ת לתרופות ו/או למזון ו/או לאלרגניים סביבתיים (קרדית אבק הבית, אבקנים לצמחים, בע"ח) , האם אני יכול להתחסן בבטחה?
תשובה: כן. את\ה יכול\ה להתחסן בבטחה. וכפי שציינו לא התגלו תגובות אלרגיות אצל אנשים הסובלים ממחלות אלרגיה שנטלו את החיסון.
- הייתה לי בעבר תגובה אנפילקטית / תגובה אלרגית קשה למזון, תרופות או לעקיצות דבורים. האם אני יכול להתחסן?
תשובה: כן. את\ה יכול\ה להתחסן, אך רצוי לעשות זאת במתחם שיש רופא וציוד החייאה, והשגחה של לפחות חצי שעה אחרי קבלת החיסון. בנוסף לכך, רצוי ליטול תרופה אנטי-היסטמינית שעה לפני החיסון וכן במשך 3 ימים לאחר קבלת החיסון.
- קיבלתי חיסון ראשון ופתחתי תגובה אלרגית קשה, האם אני יכול לקבל את החיסון השני?
תשובה: לא. אנשים שפתחו אלרגיה לחיסון הראשון , אינם יכולים להתחסן במנה השנייה של החיסון. יש להתייעץ עם רופא מומחה.
- במידה וידוע לי על אלרגיה לאחד ממרכיבי החיסון , האם אני יכול להתחסן?
תשובה: יתכן מאוד שכן, אך חשוב להיוועץ עם רופא אלרגולוג טרם קבלת החיסון ולפעול על פי המלצתו.
- בעבר הייתה לי תגובה אלרגית קשה מגורם בלתי ידוע, האם אני יכול להתחסן?
תשובה: במקרה זה יש לבדוק את הנושא עם רופא המשפחה ואלרגולוג על מנת לברר ולשקול את העניין. וכמובן לפעול בהתאם להמלצתם.
- אני אלרגי לתרופות/מזון/אלרגניים סביבתיים/עקיצות דבורנים ובעיקרון אין לי כל מניעה מבחינה בריאותית להתחסן אך רופא המשפחה מסרב לתת לי אישור ומפנה אותי לרופא לאלרגיה. ההמתנה לתור לאלרגולוג היא ארוכה ואני חושש כי בינתיים אני עלול להידבק בקורונה. מה עלי לעשות?
תשובה: יש לדרוש מרופא המשפחה שייתן את האישור למתן החיסון. היות וקיימות הנחיות ברורות ממשרד הבריאות והחברה הישראלית לאלרגיה ואימונולוגיה בנוגע להתחסנות. ועל כן, אין כל הצדקה להסתכן בהדבקה במחלה עקב ההמתנה הארוכה.
- שליש מהאוכלוסייה בישראל חוסנה לנגיף , האם עדיין רצוי להתחסן?
תשובה: כן. חובה להתחסן היות וכל אדם שאינו מתחסן מסכן הן את עצמו והן את סביבתו.